Zamatos paradicsomot ígérő magyar tájfajták
Újra beszerezhetjük és elültethetjük kiskertünkben a nagy népszerűségnek örvendő ÖMKi tájfajta, öko paradicsompalántánkat, amelyek a korábbi vizsgálatok alapján legjobbnak bizonyultak és amelyek idén februárban a Highlights of Hungary mezőnyében rangos kitüntetést kaptak.
Idén a legfiatalabb kertész generáció bevonására is gondoltak az öko mezőgazdaság kutatói. Az Ovikert program részeként, a Fagyos Szentek után, ovis gyerekek fogják ültetni és nevelgetni a paradicsompalántákat, megismerve a környezetbarát kertészkedés és az egészséges étkezés alapjait.
A termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt tájfajtákból idén négyféle áll az egészséges, hazai termékek iránt elkötelezett, saját kertet művelő vásárlóközönség rendelkezésre. Az erős szárú ceglédi tájfajtát a sűrű bokrosodás jellemzi, sárgás-narancsos színű, ropogós, édes termései nyersen fogyasztva a legfinomabbak. A faddi, lilás-rózsaszínes bogyójú tájfajta - kedvező időjárás esetén - akár két méter magasra is megnő, gyümölcsös ízvilágával önmagában és salátákhoz is kiváló. Az aprószemű, édes, üde ízvilágú máriapócsi koktélparadicsommal bármikor feldobható egy saláta vagy hidegtál, míg a tolna megyei tájfajta barázdált, lédús termései ököl méretűre is megnőnek.
Ökotudatosan a legkisebb „palántákkal”
Az elmúlt két évben több ezer kiskertben nevelgették, majd élvezték e különleges tájfajták gyümölcsét a felnőtt hobbikertészek. Sőt, miután a kutatási projekt megkapta a Highlights of Hungary mezőny előkelő helyezését, sokan hallhattak a tájfajta paradicsomokról, mint a hazai öko kutatás egyik büszkeségéről. Az idei szezonban a gyerekeket szeretné bevonni és tanítani a bio termesztés alapjaira az ÖMKi. Ezért ajánlottak fel idén először tájfajta paradicsompalántákat az országosan működő Ovikert programnak. A lassan tíz éve sikeresen működő kiskertész „mozgalomnak” köszönhetően ugyanis, ma már 30 óvodában, több mint 10.000 gyermeket sikerült bevonni többezer palánta ültetésébe és gondozásába. A kiskertész „módszerrel” a gyerekek megtapasztalják, milyen finom és egészséges a saját kertben megtermelt, frissen szedett, bio zöldség.
Forrás: ovikertprogram.hu
"Azon vagyunk, hogy amikor a gyerekek meglátják a kertet, akkor abban a friss, egészséges, helyi élelmiszert lássák. Manapság már nem minden családi házba terveznek kamrát, nem nagyon nevelnek zöldségeket, inkább díszkertet ápolnak vagy derékig ér a fű.” – mesél a program hátteréről Stiller Tamás, séf és ötletgazda. „Ha egy kisgyerek az első hat évében komolyan megtapasztal valamit, akkor ez az egész életére kihatással lesz. Mi lenne, ha ez az egészség lenne? Mi lenne, ha a zöldség nem ellenség, hanem barát lenne?” – teszi hozzá az elgondolkodtató kérdéseket a szakember.
Az Ovikert programhoz hasonlóan a Felelős Gasztrohős Alapítvány Gasztrohős Palánták Programja is ilyen célokon munkálkodik. A tájfajta paradicsompalánták az ÖMKi felajánlásaként általuk budapesti és főváros környéki óvodás csoportokhoz fognak kerülni.
A tájfajta paradicsom kutatás első éveiben a hazai génbankból 35 paradicsom tételt kért ki az ÖMKi, majd országszerte ökogazdaságokkal és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel együttműködve válogatták ki a legjobb tájfajtákat. A palánták kereskedelmi forgalomba kerülése óriási eredmény, kiválóan szemlélteti a tudományos kutatások, és ezen belül is a részvételi kutatás hasznosulását a gyakorlatban.
„Amíg a hazai bio terményeket megfelelő termékpálya modell részeként, minél nagyobb arányban itthon kellene feldolgozni, majd a fogyasztók asztalára juttatni, addig a keresleti oldalon a bio élelmiszer iránti vásárlási vagy éppen háztáji termesztési kedv növelése a cél. Az Ovikert programmal kicsit közelebb visszük a gyerekekhez - és rajtuk keresztül a felnőttekhez is - az egészséges, hazai bio zöldségek és nem utolsó sorban a tájfajták iránti igényt.” - mondta el a program sikerében bízva Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.
Hol szerezhetők be idén a palánták?
A vásárlók tavaly egy országos áruházláncból egy nap alatt több ezer palántát kapkodtak el, ezért a szervezők idén 20.000 tőre emelték a készleteket. Akik biztosra szeretnének menni, a napokban online is megrendelhetik a tájfajtákat, amelyek május közepétől már hat különböző budapesti átvevőhelyen elérhetőek lesznek. Azok a magyar fogyasztók, akik tájfajta, bio paradicsompalántákat nevelnek, nemcsak egészségük megőrzéséhez, hanem agrárörökségünk és környezetünk védelméhez is hozzájárulnak. Egyúttal támogatják a hazai fenntartható gazdálkodást, azon belül is a kistermelőket.
HÁTTÉRINFORMÁCIÓ
2021-ben forgalomba kerülő tájfajta, bio paradicsom palánták
Budapesti átvevőpontok/ helyek és időpontok
Tájfajta paradicsom kutatások az ÖMKi-nél
Az ÖMKi tájfajta paradicsom kísérleteinek célja az volt, hogy az ökológiai termesztésre legalkalmasabb tájfajták újból teret nyerjenek a hazai kertekben, újra lehessen élvezni különleges szín- és formagazdagságukat, zamatos ízüket. A kutatás első éveiben a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központból (NBGK) kikért 35 paradicsom tájfajtát vizsgálták meg, országszerte 28 együttműködő ökogazdaságban. 2015-től pedig közülük, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel együttműködésben, három termesztési szezonon keresztül 10 kiválasztott paradicsom tájfajtát vizsgáltak részletesebben. A termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt fajtákat 2017-ben egy palánta-örökbefogadási akció keretében mutatták be, a nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel 2019-től már országos áruházlánc, és tavaly óta budapesti átadópontok is segítik a tájfajták visszatérését a kertekbe.
Kultúrnövényeink, genetikai változatosságuk elvesztésével párhuzamosan, sérülékennyé válnak az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben. A tájfajták, melyek természetes és emberi szelekció útján létrejött populációk, sokszínűségükkel lehetővé teszik az alkalmazkodást a folyamatosan változó környezethez, időjáráshoz és piaci igényekhez. Genetikai erőforrást jelentenek egy alkalmazkodóképesebb, helyi adottságokhoz igazodó, a gazdák függetlenségét biztosító, fenntartható mezőgazdasági modell megvalósításához, és nem utolsó sorban a gasztronómiai kínálat és a mindennapi étrend gazdagításához is hozzájárulnak.
Az Ovikert programról
Az Ovikert Programot 2012-ben indította el Stiller Tamás séf. Gyermekkorában átélt igazi vidéki életet szerette volna újra megismertetni a gyerekekkel. Megfigyelhető volt az a jelenség, hogy az óvodás korú gyerekekben nincs megalapozva a minőségi élelmiszer iránti igény, mivel a szülők erre kevés figyelmet fordítanak. A gyerekek szerint a boltban terem a zöldség és fólia van a csirkén. Mindemellett eltűnt a szezonalitás, hisz júniusban is van banán és télen paradicsom. Nem volt egy olyan program, ami ezt megmutatta volna a gyerekeknek.
A program célja a gyermekek egészséges táplálkozásának fejlesztése óvodákban, ezen keresztül a gyermekek, a pedagógusok és a szülők szemléletformálása. Az Óvodai Nevelés Alapprogramjában kiemelt hangsúlyt kap az egészséges életmódra nevelés, melynek egyik alappillére az egészségtudatos táplálkozás:
„Az egészséges életmód, a testápolás, a tisztálkodás, az étkezés, különösen a magas cukor tartalmú ételek és italok, a magas só- és telített zsírtartalmú ételek fogyasztásának csökkentése, a zöldségek és gyümölcsök, illetve tejtermékek fogyasztásának ösztönzése, a fogmosás, az öltözködés, a pihenés, a betegségmegelőzés és az egészségmegőrzés szokásainak alakítása.” (Óvodai Nevelés Országos Alapprogramja 2019)