Idén is folytatódik tavaly elindított, nagy népszerűségnek örvendő tájfajta, öko paradicsompalánta kezdeményezésünk.
Miért olyan különlegesek?
A tájfajta azt jelenti, hogy a sajátos tulajdonságokat mutató haszonnövényt a természet és gazdálkodó eleink válogató, szelektáló munkája együttesen hozta létre, adott területen. Mára a tájfajták az ipari termelés miatt nagyrészt kiszorultak a köztermesztésből. Éppen ezért nevelésükkel és fogyasztásukkal nemcsak egészségünkért teszünk, de hozzájárulunk agrár-örökségünk életben tartásához és a mezőgazdasági sokszínűség fokozásához is. Az öko minősítés pedig garantálja, hogy a palántákat szintetikus vegyszerektől és műtrágyáktól mentesen nevelték fel Nektek. Ráadásul azzal, hogy ÖMKi logójával fémjelzett terméket vásárolsz, közvetve segíted az újabb hazai ökológiai mezőgazdasági kutatásokat is.
Ha tájfajta öko palántát vásárolsz, azzal hozzájárulsz:
• egy régi hagyomány újraélesztéséhez; • a mezőgazdasági sokszínűség fokozásához; • a környezet védelméhez; • az egészséges és változatos étrend kialakításához.
Az idei kínálatban szereplő tájfajták:
CEGLÉD TÁJFAJTA
A Cegléd egy kezdetben lassabb növekedésű, erős szárú tájfajta, melyet sűrű bokrosodás jellemez, alig kell kötözni. Bogyóját éretten igazán könnyen meg lehet különböztetni tájfajta társaitól, mivel szép sárgás-narancsos szín jellemzi. Zamata nyersen fogyasztva a legemlékezetesebb, hiszen ropogós, édes ízével igazi mediterrán hangulatot teremt. A kezdő háziasszonyok barátja, mivel nagyon könnyen feldolgozható, vékony a héja, és bárkinek kínáljuk, a siker garantált.
GYÖNGYÖS TÁJFAJTA
A Gyöngyös tájfajta nagyon könnyen konyhánk állandó alapanyagává léphet elő, hiszen erős növekedésű salátaparadicsom fajtáról van szó. Húsállománya szilárd, héja vékony, rendkívül jól szeletelhető, ideális hidegtálak díszítéséhez. Szokatlan, paprikára emlékeztető formája igazi különlegességgé teszi a paradicsomok között. Kóstolás után pedig nyilvánvalóvá válik, hogy nemcsak az alakja egyedi, de kiemelkedő ízvilággal is rendelkezik. Nagyon finom, karakteres édessége miatt nem lehet vele melléfogni, legyen szó családi étkezésről vagy vendégvárásról. Zamatos húsossága és lédússága tökéletessé teszi befőzés vagy aszalás céljára is.
MÁRIAPÓCS TÁJFAJTA
A Máriapócs tájfajta mind a kert, mind a konyha ideális szereplője. A kertészek szeretni fogják erős szárát és gyors növekedését, gombabetegségekkel szembeni toleranciáját és folyamatos termésérését. Apró szemű bogyói miatt friss fogyasztásra ajánlott, bármikor feldobható vele a saláta vagy a hidegtál, de a kertben vagy a teraszon sétálva is könnyen csemegézhetünk róla. A fajta üde, fiatalosan telt édességével, finom illatával és tetszetős alakjával nélkülözhetetlen alapanyaga lesz a nyári és őszi ételeknek.
TOLNA MEGYE TÁJFAJTA
Habár eleinte azt hinné az ember, hogy egy gyengécske, érzékeny palántával jól rászedték a vásárláskor, csakhamar rájövünk, hogy egy „fehér hattyú” van a birtokunkban. A Tolna ugyanis a gondos gazda keze alatt erős szárú és növekedésű tájfajtává érik, mely általában 140-150 cm magasra nő. Nagy, kissé lapított, barázdált bogyói magas létartalmúak, így elsősorban befőzésre alkalmasak, de frissen fogyasztva is ínycsiklandóak. Kellemes zamatú termése a Magyar Gasztronómia Egyesület tagjainak kóstolásán a nagyszemű, húsos fajták közül a legjobb helyezést érte el. Talpraesett és tapasztalt kertészeknek ajánljuk nevelését, akik nem rettennek meg folyamatos növekedésétől és erőteljes kacsosodásától, ami intenzív zöldmunkát igényel.
A palánták május 14-től lesznek elérhetőek országosan, a Lidl áruházaiban, továbbá május 18-tól több budapesti átadóponton is lecsaphatsz rájuk. Amennyiben átadóponton szeretnél a palántákhoz jutni, akkor már most előrendelheted őket a webshopunkból!
TÁJFAJTA PALÁNTÁT SZERETNÉK VENNI!
PARADICSOMPALÁNTA NEVELÉSRŐL ITT TALÁLSZ INFORMÁCIÓKAT!
|