Szántóföldi Szakmai Napok 2020
Kincsünk a termőföld és a Gabonától a kenyérig címmel rendhagyó online konferenciát szervezett az ÖMKi június 17-én és 18-án. A beszámoló végén elérhetők mindkét nap előadásainak felvételei, valamint az előadók prezentációi.
Az ÖMKi hagyományainak megfelelően idén júniusban is megszervezte a Szántóföldi Szakmai Napokat – a járványügyi helyzetre való tekintettel, most első ízben online konferencia keretében. Az alábbiakban összefoglaljuk a rendkívül tartalmas események kiemelkedő üzeneteit.
ELSŐ NAP - KINCSÜNK A TERMŐFÖLD
Az online konferencia első napján különböző talajművelési módok kerültek fókuszba. A fő kérdés, ami köré szerveződtek az előadások, hogy miképp művelhetjük kellő ökológiai és ökonómiai hatékonysággal szántóföldjeinket úgy, hogy közben talajaink egészségét, termékenységét, tápanyag- és vízgazdálkodását fenntarthassuk és javíthassuk.
A sok gazdálkodó számára izgalmas kérdést, hogy milyen hatásai vannak a forgatásos és a forgatás nélküli művelési módoknak a talaj minőségére, Dr. Birkás Márta professzor asszony, a Szent István Egyetem egyetemi tanára, akadémikus válaszolta meg előadásában. A következtetés, melyet a hazai tartamkísérletek gazdag adatsorai alapján levonhatunk, nagyon megszívlelendő: a forgatásos és a forgatás nélküli művelést is lehet olyan jó minőségben végezni, hogy a talaj szervesanyag készlete, humusztartalma az évek során növekedjen! A kulcs a termőhelyi adottságok figyelembevétele, a kiválasztott technológia minden elemének magas minőségű, megfelelő gépekkel végzett kivitelezése, de legfőképp az ehhez szükséges szakmai ismeretek elsajátítása.
Az előadást példaértékű ökológiai termelést folytató gazdálkodók, Dr. Palík László (Biocentrum Biogazdaság, Zselíz), Földi Mihály (Füzesgyarmat) és Gál László (Gál tanya, Bugac) beszámolói követték saját talajművelési gyakorlatukról. Míg a Felvidéken, kötöttebb talajokon Dr. Palík László minden évben szánt és a gazdaságából származó szerves trágyát rendszeresen visszaforgatja a talajba, ezzel biztosítva területei kiváló termőképességét, addig Gál László Bugacon forgatás nélküli gazdálkodást folytat. Az évek alatt tökéletesített takarónövényes, köztes vetéses technológiájával szintén sikeresen javítva a helyi homoktalajok alacsony termőképességét. Földi Mihály a két előbbi gazda technológiája közötti, a forgatást nem teljesen elhagyó, de a menetszámot csökkentő gyakorlatát, illetve a kisebb üzemméretből adódó gépesítési lehetőségeket és kihívásokat szemléltette.
Végül, de nem utolsó sorban Dr. Berényi Üveges Judit, az ÖMKi kutató munkatársa mutatta be a Best4Soil projekt keretében immár magyar nyelven is elérhető talajegészség információs adatbázist. A Best4Soil jó gyakorlatokat szemléltet szakmai ismeretterjesztő videók és információs lapok segítségével, valamint a vetésforgó tervezésben segítő adatbázist fejleszt a talaj eredetű károsítók megelőzése érdekében.
A június 17-ei online előadások meghallgathatók a Youtube csatornánk, Szántóföldi Szakmai Napok LEJÁTSZÁSI LISTÁJÁN. Ajánljuk minden téma iránt érdeklődő gazdálkodónak szeretettel!
Az előadók prezentációi itt érhetők el.
MÁSODIK NAP - GABONÁTÓL A KENYÉRIG
A második napon az ökológiai gabonatermesztéstől a kovászos kenyér készítéséig jártuk végig a fenntartható gabona-termékpályát. A kenyérbúza fajták és a különböző ősgabona (táj)fajták – a tönke az alakor és a durum – ökológiai termesztési tapasztalatait és kutatási eredményeit az on-farm hálózatunkban résztvevő gazdák és kutatók ismertették. Dr. Palík László ökogazdálkodó, a Biocentrum Biogazdaság vezetője, az ÖMKi on-farm hálózatának tagja a gazdaságában készült videóban ismertette tapasztalatait az ősgabona fajtatesztekkel kapcsolatban. Ezt követően Földi Mihály, az ÖMKi munkatársa számolt be az on-farm hálózat kenyérbúza fajtatesztjeinek legújabb eredményéről, a fajták terméshozamát, különböző gombás betegségekkel szembeni ellenállóképességét, gyomelnyomó képességét és malomipari minőségét tekintve.
A gabonák kíméletes feldolgozását a malmot és hántolót üzemeltető Eleven Tanya vezetője, Rácz Sándor mutatta be. A gazda-molnár még nem állt át teljesen ökológiai művelésre, de törekszik a vegyszermentes termelésre, melyben a helyi fajták használatát és feldolgozását részesíti előnyben. Beszámolt továbbá a köves malmok és a lassú, kíméletes őrlés előnyeiről.
Dr. Bencze Szilvia a tönke és alakor, valamint a heterogén szaporítóanyagok alkalmazkodóképességet javító lehetőségeiről tartott előadást. Az eddigi kutatások ígéretesnek tűnnek, mivel ezek a pelyvás gabonák a szélsőséges körülmények között is képesek megbízhatóan teremni, ott, ahol a kenyérbúza – többek között a klímaváltozás hatásai miatt – már nem termeszthető. Ellenállóképességük és kiváló beltartalmi értékeik pedig további előnyöket jelentenek mind a gazdálkodóknak, mind a fogyasztóknak.
Végül Ormós Gabriella pékségében készült felvétellel zárult a program. A kézműves kenyérkészítés oktató központjaként is működő Jenői Pékség tulajdonosa az ősgabonákkal kapcsolatos kenyérsütési tapasztalatait ismertette.
A június 18-ai online előadások, valamint a szakmai nap során vetített videók elérhetőek a Youtube csatornánk, Szántóföldi Szakmai Napok LEJÁTSZÁSI LISTÁJÁN.
Az előadók prezentációi itt érhetők el.
Az előadásokat mp3 formátumban is meg lehet hallgatni az ÖMKi podcast csatornáján.