Támogatás: ERA-net CORE Organic Cofund, Európai Unió
Koordinátor: CREA - Agrárkutatási és Agrárgazdasági Elemzés Tanácsa (Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agrarian), Olaszország
Időtartam: 2018. május – 2021. május
A legjobb feldolgozási módszerek kiválasztása
Az ökológiai élelmiszerek piaca rohamos mértékben növekszik, és az ökológiai élelmiszeriparnak fejlődésre és innovációkra van szüksége, hogy lépést tudjon tartani vele. Az Európai Bizottság jogilag szabályozza az élelmiszer-adalékanyagok, valamint a feldolgozást segítő anyagok használatát. Ennek ellenére az ökológiai élelmiszerek feldolgozását illetően hiányoznak a szabványok csakúgy, mint a ökológiai elveket szem előtt tartó technológiák kiválasztását segítő leírások.
A ProOrg projekt stratégiákat és eszközöket (Gyakorlati Kódexet) fejleszt ki az ökológiai termékfeldolgozók számára, melyútmutatást ad a legjobb gondos, minimális és kíméletes feldolgozási módszerek megvalósítása érdekében.
A ProOrg lehetőséget biztosít az ökológiai élelmiszer-feldolgozás továbbfejlesztésére, és támogatja az új termelési módszerek kifejlesztését. Mindez hozzájárul az ökológiai élelmiszeripar versenyképességének növeléséhez, miközben kiváló minőségű élelmiszereket biztosít a fogyasztók számára csökkentve az adalékanyagok és a feldolgozást segítő anyagok felhasználását, valamint a környezetterhelést.
Egy gyakorlatias és rugalmas gyakorlati kódex kidolgozása az ökológiai élelmiszer-feldolgozók, illetve tanúsító szervezetek számára. Részvételi megközelítés alkalmazása a különböző tudományterületek érintettjeinek a bevonásával. Egy többdimenziós értékelési keretrendszer kidolgozása az ökológiai élelmiszer-feldolgozásához. A gyakorlati kódex tesztelése a gyakorlatban valós élethelyzetekben és környezetben. Minőségi és mennyiségi fogyasztói felmérések segítségével a különböző preferenciák, valamint az ökológiai élelmiszerek elfogadottságának értékelése.A ProOrg célja,