Öko vetőmagokkal és vetőburgonyával kapcsolatos tapasztalatcsere
Hollandiában jártunk: Öko vetőmagokkal és vetőburgonyával kapcsolatos tapasztalatcsere a LIVESEED H2020 projekt keretében
Még október elején, 9 országból összesen 16 résztvevő (nemesítők, kutatók, gazdák, ellenőrző szervezetek képviselői), köztük az ÖMKi-től Fehér Judit, a hazai burgonyakutatás oldaláról pedig Polgár Zsolt vett részt Hollandiában egy színes és változatos szakmai programon, melynek házigazdája a Luis Bolk Intézet volt.
Első nap meglátogattuk a Wageningeni Egyetemet, ahol Steven Groot tartott előadást magtárolással kapcsolatban. Megtudhattuk, hogy az alacsony hőmérséklet és relatív páratartalom mellett az alacsony oxigén szint is ugyanolyan fontos a vetőmagok hosszútávú életben tartásához (a témáról bővebb információ angol nyelven itt olvasható). Az előadás után bepillantást nyerhettünk a Wageningeni Egyetemen található génbankba.
Ökovetőmagok
A második nap a zöldség vetőmagokról szólt, ennek jegyében először a Vitalis-t, a világ egyik vezető ökovetőmag előállító cégét látogattuk meg, ahol többek között sütőtök nemesítéssel is foglalkoznak. A bemutatókert, vetőmagminőséget vizsgáló labor és különböző magtisztító berendezések bemutatása mellett, a Germains (öko) vetőmagkezelési lehetőségekkel (pl. priming azaz előcsíráztatás és különböző vízfelvételt szabályozó bevonatok alkalmazása) is megismerkedhettünk. A következő állomás a De Bolster családi öko vetőmagtermesztő cég volt, akik több mint 370 különböző vetőmagot állítanak elő elsősorban kistasakos kiszerelésben hobbikertészeknek, de árutermelő gazdálkodóknak is termesztenek.
Ökológiai vetőburgonya
A harmadik nap témája a vetőburgonya volt. Először a holland Nemzeti Felügyeleti Szolgálat (NAK – Nederlandse Algemene Keuringsdienst) laboratóriumait és az ott folyó munkát, valamint a minősítés különböző lépéseit ismerhettük meg. Később az Agrico-t, a legnagyobb öko vetőburgonya ellátót (a világ öko vetőburgonya forgalmazásának 50%-át ők bonyolítják) és különböző egységeit (üvegházak, bevizsgáló és minőségellenőrző üzem, klimatizált termek a lappangó betegségek kimutatására)
Naktuinbow_DUS fajtaregisztrációs tesztek (évente kb. 230 új salátafajtát küldenek be regisztrációra Hollandiában)
látogathattuk meg. A szövetkezeti formában működő szervezet a nemesítéstől a vetőgumón és étkezési burgonya termelésen át, a marketingstratégiáig és kereskedelmi forgalomba hozásig lefedi a teljes spektrumot.
Utolsó nap a Naktuinbouw (Holland Kertészeti Ellenőrző Szolgálat) szervezeti felépítésébe, tevékenységeibe, és a fajtaelismeréshez szükséges DUS (megkülönböztethetőség, egyöntetűség, stabilitás) vizsgálatok helyszínét adó üvegházakba és szabadföldi fajtatesztelő területekre kaptunk betekintést és a jelenlévő szakértőkkel megbeszéltük milyen kihívások várhatók az ökológiai gazdálkodásra nemesített fajták DUS tesztelése során. Az intézet egy (holland nyelvű) öko szaporítóanyag adatbázist is működtet: http://biodatabase.nl