Kutatásainkról közérthetően
Tápanyagutánpótlás intenzív kertészetben
Konvencionális termesztés során a növény várható termésmennyiségéhez fajlagosan, a növény fejlődési igényéhez igazítják a tápanyagutánpótlást, és a növény igényéhez igazodva különböző tápanyagokat, bioaktív anyagokat adnak a növényeknek kiültetés után a begyökeresedéshez, a vegetatív fejlődés, a virágzás és a terméskötés, termésérlelés időszakában.
Erre az óramű pontosságú adagolásra azért van szükség, mert vagy talaj nélkül, vízkultúrában termelnek vagy jellemzően nagyon alacsony, 0,5-1% a talaj humusztartalma. Az ökológiai termelés legfontosabb alapelve a talaj termékenységének megőrzése és fokozása. Mit jelent ez, hogyan kell megvalósítani? Az ÖMKi kutatásainak egyik fókusza a tápanyagutánpótlás és humuszmenedzsment kertészeti kultúrákban.
Nagyon keveset tudunk arról hogyan, mikor, mennyi tápanyag szabadul fel, válik elérhetővé azokban az intenzív kertészetekben, amelyekben – az ökológiai termelés alapelveinek megfelelően – komposztot, mégpedig minden évben jelentős mennyiségű (30 kg/m2 feletti mennyiségű) zöldkomposztot használnak.
Bár a zöldkomposztok (azaz zöldhulladékból, kizárólag növényi maradványokból: fanyesedékből, gallyakból, lombból, fűnyesedékből, törkölyből stb.) készülő komposztok tápanyagtartalma viszonylag alacsony, 0,5-1% körüli nitrogén, foszfor, kálium tartalom jellemző, 3-4 év használat után nagyon jelentősen megemelkedik a talaj humusztartalma. A gazdálkodók tapasztalati úton komposztot, granulált trágyát, esetleg különböző a talaj egészségét, a talaj mikroflóra-növény kapcsolatot támogató mikrobiológiai készítményt használnak.
Kísérletünk helyszínén 4,5-5%-os humusztartalmat mértünk, az ilyen talaj tápanyagszolgáltató képessége jelentős. A kísérletben lecsökkentettük, az egyik kezelés esetén teljesen el is hagytuk a kiegészítésként használt granulált baromfitrágya mennyiségét, és használtunk Trichoderma asperellum gomba T34 törzsét és a Bacillus amyloliquefaciens baktériumot tartalmazó készítményt.
Az év folyamán folyamatosan mértük a Herencsényi tájfajta paradicsom növények növekedését, virágzását, mértük a termés mennyiségi és minőségi jellemzőit.
Az eddigi eredményekről és tapasztalatokról az OMÉK-on tartott szakmai konferencián számoltunk be. A beszámoló ide kattintva érhető el.