HAZAI, BIO, TÁJFAJTA ÉS ORSZÁGOSAN ELÉRHETŐ
Révbe ért az ÖMKi tájfajta paradicsom kutatása
Országos áruházlánc értékesítette idén az ÖMKi kutatásai eredményei alapján kiválasztott, hazai tájfajta paradicsompalántákat, szám szerint 8000 darabot. Mi az a tájfajta, és miért olyan jelentős ez az akció? Elmagyarázzuk!
Május 16-a mérföldkő volt az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet életében, ezen a napon ért ugyanis révbe többéves kutatáson alapuló tájfajta paradicsom termékfejlesztési projektünk. 2012-ben indítottuk útjára a hazai tájfajta paradicsomok ökológiai termeszthetőségét vizsgáló részvételi kutatásunkat. Ekkora a tájfajták már teljesen kiszorultak a köztermesztésből, a kutatási munkához a vetőmagokat a Növényi Diverzitás Központtól, közismertebb nevén a tápiószelei génbanktól kaptuk meg. A vizsgálatok célja az volt, hogy az ökológiai termesztésre legalkalmasabb tájfajták újból teret nyerjenek a hazai kertekben, újra lehessen élvezni különleges szín- és formagazdagságukat és nem utolsó sorban zamatos ízüket. Vagy kicsivel absztraktabb megfogalmazásban, hogy gazdagítsuk a hazánkban termesztett növények genetikai sokszínűségét, megőrizve agrárörökségünk kiemelkedő értékeit. A kutatás első éveiben 35 paradicsom tájfajtát vizsgáltunk meg, ország szerte 28 együttműködő ökogazdaságban. 2015-től pedig a Szent István Egyetemmel együttműködésében, három termesztési szezonon keresztül 10 kiválasztott paradicsom tájfajta került részletesebb megfigyelés alá.
A termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt tájfajtákat tavaly egy palánta-örökbefogadási akció keretében mutattuk meg a világnak. A nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel idén pedig már országos áruházlánc segítette a tájfajták visszavezetését a kertekbe. A cél sokkal több volt, mint egyszerű értékesítés. A termékpálya felállítása az ÖMKi, mint kutatóintézet esetében a szakmai eredmények közvetlen eljuttatását jelenti a nagyközönség felé, kézzel fogható, nevelhető, sőt, ha minden jól megy, fogyasztható formában, ezzel is felhívva a figyelmet kutatásaink témájára – ez esetben a tájfajta biotermékek jelentőségére.
Az összesen 8.000 máriapócsi, gyöngyösi, és mátrafüredi tájfajta palánta reményeink szerint sikeres közvetítője lesz mondanivalónknak. Láthatóvá és érthetővé teszi a biológiai sokféleség szépségét, fontosságát és jelentőségét a hétköznapokban is. Általuk fel tudjuk hívni a figyelmet a fenntartható mezőgazdaság, az ökológiai gazdálkodás jelentőségére. Hiszen a hazai biotermékek fogyasztásával környezetünkért és egészségünkért is teszünk.
És hogy mi a tájfajta jelentősége?
2014-es adatok alapján 369.000 virágos növényfaj közül mindössze 200-at használunk élelmiszer előállításhoz. Ennél még elgondolkodtatóbb az a 2017-es adat, miszerint a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint 66%-át.[1] A probléma ezzel az, hogy ezek a kultúrnövények, genetikai változatosságuk elvesztésével párhuzamosan, sérülékennyé válnak az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben. A tájfajták, melyek természetes és emberi szelekció útján létrejött populációk, sokszínűségükkel lehetővé teszik az alkalmazkodást a folyamatosan változó környezethez, időjáráshoz és piaci igényekhez. Genetikai erőforrást jelentenek egy alkalmazkodóképesebb, helyi adottságokhoz igazodó, a gazdák függetlenségét biztosító, fenntartható mezőgazdasági modell megvalósításához.
Ez egy sokszereplős projekt! Azok, akik tájfajta, bio paradicsompalántákat nevelnek, nemcsak egészségük megőrzéséhez, hanem agrárörökségünk és környezetünk védelméhez is hozzájárulnak. Egyúttal támogatják a hazai fenntartható gazdálkodást, azon belül is a kistermelőket. Azzal, hogy az ÖMKi logójával fémjelzett terméket vásárolnak, közvetve segítik a további ökológiai mezőgazdasággal kapcsolatos hazai kutatásokat.
[1]https://more.bham.ac.uk/farmerspride/wp-content/uploads/sites/19/2019/05/FP_factsheet_Hungarian_final_low_res.pdf