A kutatás legfőbb célja A szezonális, egészséges élelmiszerek előállítása és a rövid ellátási láncok jelentősége az elmúlt években a Covid-járvány, majd a szállítást és a termelést egyaránt érintő energiaár-robbanás miatt igencsak megnőtt. A helyi élelmezésbiztonság szempontjából megoldást jelenthetnek a munkaintenzív, kis területen (1-2 hektáron) termelő vegyes kertészetek, amelyek gyakran ökológiai gazdálkodást folytatnak. Ugyanakkor a technológiai biztonság, a termelékenység és a minél hosszabb szezon kialakítása érdekében további fejlesztésekre és jó gyakorlataik megosztására van szükség, valamint olyan új művelési módszerek és kultúrák vizsgálatára, melyek változó klímánkban is segíteni tudják a termelés stabilitását. A különböző talajtakarási módokon alapuló technológiák kutatása és népszerűsítése azért vált célunkká, hogy felhívjuk a figyelmet a talaj egészségének megőrzésére, a talajélet fontosságára. Emellett célunk a talaj egészségén alapuló sikeres kertészeti termesztési rendszerek kidolgozása. Forgatás nélküli, talajtakaráson alapuló ökológiai kertészeti termesztési rendszerek vizsgálata és továbbfejlesztése on-farm kutatási rendszerben
Különböző talajtakarási módok (szervetlen, szerves, takarónövények) hatásának vizsgálata aTevékenységek
Várható eredmények