Felhívás: Az EIT Food által támogatott képzési lehetőség
Az agroökológia és a regeneratív mezőgazdaság gyakorlatairól 2023. április 13-14. között, a Veszprém megyei Szápáron tartunk képzést 30 gazda számára. A rendezvényen résztvevők részvételi díját, étkeztetését és elhelyezését az EIT Food fedezi.
A résztvevők közül - az erre jelentkezők közül kiválasztva - 6 gazdaságban talajvizsgálatokat végzünk és a regeneratív mezőgazdasági gyakorlatokat tartalmazó akciótervet készítünk, szoros együttműködésben a gazdálkodókkal.
A képzésre olyan gazdálkodók jelentkezését várjuk elsősorban, akik legalább 30 ha területen gazdálkodnak.
A regeneratív mezőgazdaság az agroökológia részeként olyan gazdálkodási elvek és gyakorlatok rendszere, amely növeli a biológiai sokféleséget, gazdagítja a talajt, hozzájárul a felszín alatti és felszíni vizek minőségének javításához, az ökoszisztéma-szolgáltatások megőrzéséhez és támogatásához. A regeneratív mezőgazdaság legfontosabb célja a talaj funkcióinak és egészséges élővilágának helyreállítása, mely a talaj bolygatásának csökkentésén, talajépítő gazdálkodási gyakorlatok tudatos használatán, talajtakaró növények alkalmazásán, a vetésforgó optimalizálásán, és ahol lehet, legeltetett állatok integrálásával valósul meg. Segíti a mezőgazdaság szélsőséges időjárási eseményekkel és az éghajlatváltozással szembeni rugalmas ellenálló képességének megteremtését, ezen túl a vidéki közösségek egészségének és életképességének növekedését eredményezi, továbbá középtávon csökkenti a gazdaságok költségeit is.
Az EIT Food által támogatott program az EIT Food Észak-Kelet Európai Központján keresztül valósul meg. Az EIT Food által támogatott a Regeneratív mezőgazdaság forradalma program magyarországi megvalósítását a Magyar Agroökológia Hálózat Egyesület az ÖMKi-vel együttműködésben valósítja meg.
A képzésre jelentkezni itt lehet: https://3if58b0eoje.typeform.com/to/WTjRTkLz
Jelentkezési határidő: 2023.03.26.
A jelentkezés elfogadásáról 2023.03.31-ig értesítjük.