Biofeldtage 2021 - Ausztria
Bio szántóföldi napok (Biofeldtage) Ausztriában - Rövid beszámoló kollégánk jóvoltából
Múlt hétvégén (augusztus 6-7) rendezték Ausztriában a Biofeldtage-t, azaz a bio szántóföldi napok kiállítást Donnerskirchenben (Fertőfehéregyháza), az Esterházy Biobirtokon, mintegy 190 kiállítóval és több mint 11.000 látogatóval.
Miért érdemes Ausztriára figyelnünk? Mert a világ azon kevés országa, ahol az ökológiai gazdálkodás területi részaránya 26,1%, és az öko élelmiszerek piaci részesedése 9,3 %. A tartós élelmiszereken kívül jelentős a friss termékek, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, tojás, húsfélék fogyasztása.
Az ökológiai szántóföldi növénytermesztés sikerességének a kulcsa, a jó minőségű talajmunka, így ezen a kiállításon is a fő hangsúly a munkagépeken, mégpedig a forgatás nélküli talajművelés- és a mechanikai gyomíirtás gépein volt.
Vezetett sétán bemutatták a vadvilág, a hasznos szervezetek és természetes megporzók támogatása céljából, a szántóföldek között kialakított sávokat, de láthattunk tematikus olajnövény, alternatív takarmánynövény és zöldség fajtabemutatókat is.
Magyarországon nem sokat beszélünk az ökológiai állattartás kérdéseiről. Az egyik legfontosabb kérdés, hogyan kell értékelni az állattartás környezeti terhelését, az állattartáshoz kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsátását, elsősorban a metánkibocsátást, illetve a takarmányelőállítás ökológiai lábnyomát: nem mindegy, hogy a haszonállatokat szántóföldeken termelt abraktakarmányokkal, silótakarmánnyal vagy gyepterületekről származó szénával takarmányozzuk.
Ausztriában egyáltalán nem tartanak ketreces rendszerben tojótyúkokat, mobil istállók használatával folyamatosan biztosítható a tojók jóléte, szabad mozgása. A bio termékek védjegyezése és a nem bio védjegyek használata egymást nem gyengítik, hanem erősítik. A mélyalmos vagy szabadtartású baromfi tojása és szénával takarmányozott szarvasmarhától származó termék ugyan nem bio termék, de a bio mozgalom egy nagyon fontos szempontja alapján minősített termék.
A 2 nap során folyamatosan, 2 helyszínen tartottak előadásokat: az egyik legérdekesebb előadás a zöldségtermelő kisgazdaságok bemutatásáról szólt. Lenyűgöző volt az előadó elkötelezettsége és lelkesedése a kisméretű (1 ha alatti) vegyes zöldségtermelő kertészetek iránt: a rövid ellátási lánc, komposzthasználat, diverzifikáció mind jellemző az ilyen üzemekre.
Fotók forrása: ÖMKi