Bioburgonya kísérleteink képekben: fotósorozat és beszámoló az elmúlt egy évről
A tavaszi és nyári terepmunkáink jelentős része a burgonyához kapcsolódott.
Munkatársaink, gyakornokaink és külsős munkatársaink a márciusban kezdődött járványügyi helyzet és az időjárási nehézségek ellenére is sikeresen beállították ezeket a kísérleteket, majd be is takarították munkájuk burgonyáját, hogy ősszel megkezdődhessenek a beltartalmi vizsgálatok.
Papp Orsolya és Ganszky Dániel kutatóink vezetésével már második éve folynak SolACE projektünk burgonyatermesztési kísérletei. A projekten belül két fő kísérlet zajlik, amelynek részleteiről korábbi cikkünkben olvashattok.
MIT ÉS HOGYAN VIZSGÁLUNK?
Fontos mérföldkő volt számunkra, hogy a Szent István Egyetem Kísérleti Üzem és Tangazdaság Ökológiai Gazdálkodási Ágazatában folytatott tápanyag, vízhiány, oltóanyag és előveteményhez kapcsolódó vizsgálatainkban először vetettük be kisüzemi vetőgépünket, amely nagyban segítette a kísérletek beállítását.
A sikeres vetést követően, többször is felvételeztük a növények fenológiai (fejlődési) és fiziológiai (élettani) állapotát, miközben a szükséges növényvédelmi és agrotechnológiai teendőket is elvégeztük (pl. mechanikus gyomszabályozás, azaz kapálás :), burgonyabogarak eltávolítása).
A hagyományos állapotfelmérések mellett, drónos hőkamerás felvételeket is készítettünk. A hőkamerás felvételek elemzésével vizsgálni tudjuk, hogy az egyes kezelések hogyan befolyásolják a növények környezetükhöz viszonyított hőmérsékletét, amely a párologtatás mértékével és a fotoszintetikus aktivitással is összefüggésben van.
A betakarítást követően először a termésmennyiséget és a gumóméretet határoztuk meg, majd ezt követte a keményítővizsgálat és a gumók kórtani vizsgálata.
Amíg ebben a kísérletben az oltóanyagok és elővetemény hatását vizsgáltuk, on-farm partnereinkkel együttműködésben két, kereskedelmi forgalomban is kapható termék hatékonyságát vizsgáltuk 2020-ban. A két termék az Esstence, egy gilisztahumusz alapú, komplex talaj- és növénykondicionáló termék, a másik pedig a VízŐr, egy víztartó hatású talajkondicionáló volt.
JÖVŐRE IS FOLYTATJUK!
Az on-farm kísérletekkel összefüggésben december 9-én megtartottuk szokásos évértékelő műhelymunkánkat is, amin a kísérletben résztvevő on-farm gazdák és a termék gyártói vettek részt. Átbeszéltük a 2020-as év tapasztalatait, a termékekkel kapcsolatos első benyomásokat és aktív beszélgetést folytattunk a jobb vízháztartást biztosító megoldások és hatékonyabb öntözési rendszerekkel kapcsolatban. A burgonya on-farm kísérletek következő évében is folytatjuk a mikrobiológiai talajoltással és a talaj víztartó képességének növeléséhez kapcsolódó kutatásainkat, de ezek mellett várhatóan egy stressztűrő genotípus is vizsgálni tudunk majd.
Burgonya kísérleteinket a SolACE és az MNVH projektünk keretében valósítjuk meg, amelyben olyan új növényfajtákat és agrotechnikai módszereket is vizsgálunk, amelyek együttes víz- és tápanyaghiány esetén is biztosítani tudják a megfelelő termésmennyiséget. Az eredményeket a kísérletek befejezését követően, kutatási összefoglalóinkban tesszük majd közzé.