Az őszi napéjegyenlőséggel együtt ünnepel a bioszakma
Szeptember 23. az Európai Ökogazdálkodás Napja
A biotermékek és az ökológiai gazdálkodás előnyeire hívják fel a figyelmet a biomozgalom képviselői Európa szerte, az őszi napéjegyenlőséggel egyidőben ünnepelt Európai Ökogazdálkodás Napján. Itthon az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hirdetett tudásközvetítő KÉRDEZZ! Felelek online programot, szeptember utolsó hétvégéjén pedig a Kutatók Éjszakáján találkozhatunk személyesen az intézet előadóival.
Az Európai Ökogazdálkodás Napja ünnepnap a biomozgalom életében. Ezen a napon az ökológiai termelést méltatjuk, egy olyan fenntartható mezőgazdasági formát, ahol az élelmiszerek előállítása szoros összhangban történik a természettel, fontos a talajtermékenység, a biológiai sokféleség megőrzése, és a haszonállatok jóléte. A szeptember 23-ai napéjegyenlőség idejére meghirdetett Európai Ökogazdálkodás Napja nemcsak az éjszaka és a nappal közötti egyensúlyra, hanem a természettel összhangra törekvő biotermesztés szellemiségére is utal.
Biotermelés Európában és Magyarországon
A jeles napot tavaly az Európai Bizottság az ökogazdálkodás kulcsszereplőivel, az Európai Parlamenttel és az Európai Tanáccsal közösen indította el, hogy széleskörű összefogással népszerűsítse az ökológiai termelést.
„Az Európai Ökogazdálkodás Napja ideális alkalom, hogy széles körben, a termelőkkel és a vásárlókkal közösen ünnepeljen a bioágazat. Egyúttal lehetőség arra, hogy áttekintsük az eddig elért szakmai eredményeket és a jövőbeli célokat, az érdeklődőket pedig szélesebb körben tájékoztassuk a biotermelés és az egészséges bioélelmiszerek előnyeiről.” - mondta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője, aki egyben az IFOAM Organics Europe (Ökogazdálkodók Európai Szövetsége) alelnöki tisztét is betölti.
Az ökoágazat népszerűsítése azért is aktuális, hiszen számos előnyt kínál a jelenlegi krízishelyzetekben: az ökológiai gazdálkodás termelékenysége szélsőséges éghajlati viszonyok esetén is figyelemre méltó. Hazánkban is tartós problémának ígérkezik az aszály, ahol ez a gazdálkodási forma mintegy 30%-kal jobban teljesít, mint a hagyományos termelés. Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallhatjuk, hogy a jelenlegi inputanyag válság tovább erősítheti a biogazdálkodás fejlődését, mivel az ökológiai termelés rugalmas ellenállóképessége sokkal nagyobb a kémiai növényvédőszerekre és műtrágyákra alapozott gazdálkodáshoz képest. Az ökológiai termelési mód ugyanis kevésbé függ az olyan külső tényezőktől, mint a dráguló műtrágya és kémiai növényvédőszerek, valamint a rövidebb ellátási láncok miatt kevésbé kitett a globális piac hektikusságának.
Az EU-ban a Közös Agrárpolitika (KAP) továbbra is kulcsfontosságú eszköz az ökológiai gazdálkodásra való átállás, valamint az öko szaktanácsadás támogatásában. Az uniós cél, hogy 2030-ra a bioterületek aránya elérje a mezőgazdasági területek egynegyedét. Magyarországon a 10%-os területi részarányt célozták meg a szakemberek 2027-ig. Itthon jelenleg a mezőgazdasági művelés alá vont területek 6%-án végeznek ökológiai gazdálkodást. A további 4%-os növekedéshez pedig minden adott, hiszen 2015 óta több mint duplájára emelkedett a bio művelésű területeink nagysága, 2025-ben pedig újabb ökológiai gazdálkodási pályázat nyílik meg a termelők számára.
KÉRDEZZ! Felelek a jeles naphoz kapcsolódóan
Az Ökogazdálkodók Európai Szövetsége felhívására a jeles naphoz Európa szerte számos rendezvénnyel kapcsolódtak a biomozgalom egymást inspiráló résztvevői. Az ökogazdálkodás négy alapelve: az egészség, az ökológia, a méltányosság és a gondoskodás szellemében hirdették meg rendezvényeiket. Szeptemberben az ÖMKi naptárában is minden hétre jutott akár több szakmai esemény, ezzel segítve a kutatási eredmények és jó gyakorlatok átadását a gazdáknak és a szakmai partnereknek.
A szakemberek különös gondot fordítanak arra, hogy közérthetően, a hobbikertész közönség számára is élvezetesen és minél személyesebb formában osszák meg kutatási tapasztalataikat, így a ház körüli kiskertekben is átvehetőek legyenek a jó gyakorlatok.
Ennek köszönhetően a biotermények és -termékek iránt érdeklődő nagyközönség az elmúlt napokban KÉRDEZZ! FELEK programban vehetett részt. Az érdeklődők online felületen keresztül, hét különböző mezőgazdasági témakörben fogalmazhattak meg kérdéseket, amelyekre az ÖMKi szakemberei video üzenetekben válaszolnak. A hasznos KÉRDEZZ! Felelek témákból bárki gazdagíthatja tudását, ha a napokban felkeresi az ÖMKi Facebook oldalát és videótárát.
Tudományfesztivál a Selyemgombolyítóban
Az ökológiai mezőgazdaság élvonalbeli, hazai kutatóintézeteként szeptember utolsó hétvégéjén - a Kutatók Éjszakája programsorozat részeként - az ÖMKi egy estére igazán közel hozza a tudományt az érdeklődőkhöz.
Régen még selymet is gombolyítottak abban az óbudai műemlék épületben, ami szeptember 30-án második alkalommal nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A varázslatos környezetben magkeverékekből készíthetünk hasznos maglabdát a szőlősorok közé, a komposztlakók titkos életébe pedig mikroszkóppal nézhetünk bele. Az ÖMKi munkatársai izgalmas programokkal várják a leendő kutatókat, a laikus érdeklődőket és mindazokat, akiknek fontos, hogy a jövőben fenntartható módon termelt, egészséges élelmiszer kerüljön az asztalukra.
HASZNOS HÁTTÉRINFORMÁCIÓK
Ami jó a környezetnek, az jó Neked is! Miért válaszd a biot?
Az ökológiai gazdálkodás lényegesen több mint vegyszermentesség. Alapelve, hogy a növények termesztése összhangban álljon a termőhely adottságaival, az állatok tenyésztése pedig ne gátolja a természetes mozgás és viselkedés-igényeik kielégítését. Az ökogazdálkodók alapelvei közé tartozik a környezet és az egészség megóvása, így nem használnak fel például génmódosított szervezeteket, vagy azok származékait (a takarmányozásban sem). A biotermékeket előállító ökológiai gazdaságok termelési módszerei megőrzik vizeink tisztaságát, elősegítik a talajtermékenység fokozását, és a kémiai alapú mezőgazdaságnál jóval kisebb környezeti terheléssel járnak. Az ökológiai termelés hozama ágazattól függően alacsonyabb a kémiai alapú mezőgazdaságénál, a 10-20%-os különbséget azonban ellentételezi a magasabb minőség, és az európai keresleti piacból eredő magasabb értékesítési árak. A kereskedelmi láncoknak és a termelői biopiacoknak köszönhetően, vagy akár saját magunknak megtermelve szerencsére már itthon is egyre többeknek érhetőek el az ökológiai élelmiszerek.
Az EU Öko Cselekvési Terve
Az európai öko cselekvési terv célja a biotermékek előállításának és fogyasztásának jelentős fellendítése. A cselekvési terv kiemeli, hogy a bioágazatot három kulcsterületen kell fejleszteni, ezek: a fogyasztás fellendítése, a termelés növelése, valamint az ágazat fenntarthatóságának további javítása. A terv 23 konkrét intézkedést javasol az ágazat kiegyensúlyozott növekedésének biztosítására.
Magyarországon a KAP Stratégiai terv mellett a Nemzeti Cselekvési Terv az Ökogazdálkodás Fejlesztéséért című dokumentum fogalmazza meg az öko ágazat átfogó fejlesztéséhez szükséges intézkedéseket és célértékeket, hét cselekvési terület köré csoportosítva a 2022-2027 közötti időszak teendőit.