A vegyes ökológiai kertészet (market garden) jövedelmezőségének kulcsa – workshopot tartottunk Terényben
Az ÖMKi meghívására Magyarországon tartott workshopot Jean-Martin Fortier, a biointenzív kertészet egyik legismertebb nemzetközi képviselője. Az esemény során a „The Market Gardener” díjnyertes könyv szerzője bevezette az érdeklődőket a kisléptékű biointenzív gazdálkodás rejtelmeibe, valamint bemutatta azon technikákat és eszközöket, amelyek a biokertészetet nyereségessé teszik. Az eseménynek a MagosVölgy Ökológiai Gazdaság adott otthont, a gyakorlatban is bemutatva egy árutermelő gazdaság működését.
A „Market Gardening” egy speciális kertészeti termelési módot jelent: kis területigényű, intenzív, talajhoz kötött termelési módszer, amelynek kulcseleme a talajforgatás elhagyása, a zöldkomposzt használata, az állandó ágyások kialakítása, és az, hogy egy ágyásról évente kettő, vagy akár három különböző termény is betakarításra kerül. A termelés szabadföldi körülmények között és hajtatási rendszerben zajlik – nagyon gyakori a termesztőberendezések fűtés nélküli használata, hidegtűrő növényekkel a téli félév során is. A termesztett növények sokfélék, gyakran kosárközösségen keresztül, közösség által támogatott rendszerben (Community Supported Agriculture – CSA) kerülnek fogyasztókhoz, esetleg piaci értékesítésre. A komposzt kijuttatásával felépített magas humusztartalmú, biológiailag aktív talaj biztosítja a növények egészséges fejlődését, a növényvédelem nagyrészt a megelőző intézkedésekre – például rovarhálók, ragadós lapok használata – alapul, ritkán kerül sor növényvédőszerek használatára.
Jean-Martin Fortier a biointenzív termesztési technikák kifejlesztésének, tesztelésének és tökéletesítésének szentelte több mint 20 éves pályafutását, olyan mikrogazdaságokban, mint a Les Jardins de la Grelinette, a Ferme des Quatre Temps és az Old Mill.
Küldetése, hogy népszerűsítse az emberi léptékű regeneratív mezőgazdaság fontosságát, amelynek kiemelt jelentősége van a fenntartható és rugalmas élelmiszerrendszerek kialakításában. Ennek érdekében a Market Gardener Institute kurzusai segítségével több ezer gazdával osztja meg tudását és szakértelmét.
Jean-Martin Fortier mottója szerint "A mezőgazdaság jövőjét az emberek jelentik, nem egyszerűen a technológia. A jövőnk a közös megértésen alapul, hogy az élelmiszert, amit megeszünk, gondosan kell termeszteni, olyan emberek által és olyan emberek számára, akik törődnek velünk."
A klímaváltozás következtében olyan kihívások elé nézünk, amelyek ellen csak az összetartó emberi mikroközösségek adnak védelmet. A rendezvény egyik célja nem titkoltan a formálódó fiatal kertészgeneráció hálózatosodásának támogatása volt. Éppen ezért megfontolandó mindaz, ami a termesztéstechnológiára vonatkozó információn túl elhangzott, hogyan kell a munkafolyamatokat úgy szervezni, delegálni, hogy a munka és a magánélet, családi élet egyensúlya megmaradjon, hogyan kell úgy együttműködni és kommunikálni a gazdaságban dolgozó munkavállalókkal, hogy az elősegítse elégedettségüket, motiváltságukat.
Fortier a másfélnapos esemény során gyakorló gazdálkodóknak adott betekintést módszereibe, a vetéstervezéstől a talajkímélő művelési technológiákon át a termények piacra való felkészítéséig és értékesítéséig. Kiemelte a tervezés jelentőségét, a gazdaságban zajló munkafolyamatok összeségét érintve: hogyan kell elhelyezni és méretezni az ágyásokat és az árukezelő-raktározó egységet, bemutatta azt a világszerte használt szoftvert (Heirloom), amely a vetéstől kezdve valamennyi munkafolyamat megtervezésére alkalmas.
A Paradicsom Közösségi Térben tartott előadások után a MagosVölgy Ökológiai Gazdaságba látogattak el a résztvevők, ahol Dezsény Zoltán, a MagosVölgy társalapítója mutatta be gazdaságát, amelynek módszereit, gyakorlatát Jean-Martin Fortier is példamutatónak találta.
A rendezvény első napja közös vacsorával zárult, majd a második nap délelőttjén a gazdálkodók együttműködésének fontossága és a hálózatosodás szükségessége állt a fókuszban. Nemcsak Jean-Martin Fortier beszélt a közös problémafeltárás és megoldáskeresés központ kérdéséről, de a résztvevők egy aktív részvételt igénylő workshop keretében, együtt gondolkodva határozták meg a szükséges lépéseket és irányokat.
A kooperációra, hálózatosodásra egyértelmű, közös igény mutatkozik az ágazati szereplők részéről, a szélesebb társadalmi rétegek felé történő érték-kommunikáció, közös érdekképviselet megvalósítása, és a belső, kertészek között meglevő operatív kapcsolatok erősítése tekintetében egyaránt.
A délutáni program során Selmeczi Dóra, az ÖMKi kutatója mutatta be a MagosVölgy Ökológiai Gazdasággal közösen végzett, kertészeti üzemben alkalmazható takarónövények használatával kapcsolatos kutatását, majd ebéd után a gazdálkodók a zöldségkertészet tápanyag-utánpótlásának központi kérdéseiről beszélgettek Allacherné Szépkuthy Katalin csoportvezető (ÖMKi) és Papp Orsolya kutató (ÖMKi) vezetésével. A legfontosabb közös problémának a gazdálkodók által általánosan használt, a market gardening rendszerben központi fontosságú zöldkomposzt minősége és beszerzési lehetősége bizonyult, de felvetődött a tápanyagok feltáródásának sebessége, amely során Milibák Flóra kutató (ÖMKi) a különböző nitrogénforrások nitrogén-leadási dinamikájával kapcsolatos vizsgálatairól számolt be. A beszélgetés során szó volt még a házilag előállítható növényi trágyalevek előállításáról és használatáról, illetve a gilisztahumusz felhasználásáról talajkondicionálási és tápanyag-utánpótlási céllal.
Várhatóan jövő év végén már magyar nyelven is elérhető lesz Jean-Martin Fortier The Market Gardener című nagysikerű könyve, az ÖMKi kiadásában.The Market Gardener